Ekonomi

Limon Üreticileri Düşük Fiyatlar Nedeniyle Ağaçlarını Kesti

DİLAN KUTLU

Piyasada fiyatı 15-20 TL arasında değişen limonun kolu 50 kuruşa satılamadığı için üreticiler üretim yapılan her bölgede ağaçlarını kesiyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bahçede limonun kilogram fiyatı 50 kuruş yani 1 liranın altında satılıyor ve çoğu yerde alıcı olmadığından çiftçilerimiz limonu çıkarmak zorunda kalıyor. çiftçi limonu köklerinden ayırıp biyokütle tesislerine ve enerji santrallerine gönderiyor.”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, limon üreticisinin ağaçlarını kestiği tarlada yaşadığı sıkıntıları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Bölgede mevsimlik tarım işçisi bulamadıklarından şikayetçi olan Doğan, şöyle konuştu:

“50 KÜRE SATILIYOR: Verimli topraklara sahip olan Adana ilimizde bu yıl Mayer tipi limon çok verimli olduğundan limon bahçedeki ağaçta olmasına rağmen kepçeyle toplanmaktadır. Bahçede limonun kilosu 50 kuruştan yani 1 liranın altında satılıyor ve birden fazla yerde alıcı olmadığından çiftçilerimiz limonlarını çıkarmak zorunda kalıyor. Gördüğümüz bahçe 6-7 yıllık bir bahçe. Çiftçimiz burada 6 yılını gübre, ilaç ve işçilikle geçirerek bu hale getirdi ve şimdi çiftçimiz damlama hortumlarını bile toplamadan buradaki Mayer tipi limon ağaçlarını söküyor.

ÇİFTÇİ UMUT GÖRMEDİĞİNDEN KAÇIYOR: Adana ilimizde toplam 240 bin dekar alanda limon çeşitlerimiz bulunmaktadır. Bunun 150 bin dönümü Mayer limonudur. Bu yıl Adana’da 520 bin ton limon bekliyorduk. Ancak bu sene rekolte biraz daha yüksek olacak gibi görünüyor. Genç ağaçlar kesilirken bu yıl çiftçiler umut görmediği için 7 yaşındaki ağaçlar bile kesiliyor. Mayer limonlarının çoğu şu anda hasat edilecek.

Doğan, yurt dışına ihracat yapan üreticilere yönelik Fiyat İstikrar Fonu Desteği (DFİF) desteğinin bu yıl limon üreticilerine de verilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“ÇİFTÇİ LİMONU KÖKÜNDEN ÇIKARARAK BİYOKÜTLE TESİSLERİNE GÖNDERİR: Hasat başladı ve Mayer tipi limonlar kilosu 4-5 liradan pazara girdi. Çiftçimiz limonu para etmez diye ağaçta bırakmış ve kökünden söküp biyokütle tesislerine ve enerji santrallerine gönderiyor. Buradaki çiftçilerimizin 1 dekara 11 bin lira, 12 bin lira maliyeti var. Çiftçimiz bu maliyete katlanacak, mazot, ilaç, çiftçi ve gübre parasını ödeyecek, şimdi çiftçi tarlasına bile gelmiyor. Yetkililerden Mayer limonunun tonuna 1,5-2 lira tutarında DFIF (Destekleme Fiyat İstikrar Fonu) takviyesi istedik ancak hükümetten herhangi bir açıklama gelmedi.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİ BULMAKTA ZORLUK YAŞIYORUZ: Ayrıca şu anda Adana’da mevsimlik tarım işçisi bulmakta zorluk çekiyoruz. Narenciye paketleme tesisleri yüzde 50-60 kapasiteyle çalışıyor. Bunun yüzde 100’e ulaşması için Ereğli bölgesindeki tarım işçileri gelse bile tahminen yüzde 21’lik bir açığımız olacak. “Personel yüzde 100 çalışsaydı, bu Mayer limonu ağaçta kalmayacaktı.”

yusufeli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu